Impressora 3D: CTC Reprap Prusa i3 DIY 2018

(Abans de començar. Això no és cap tutorial. És una descripció de com l’he muntada jo. Cal seguir les instruccions del fabricant)

Finalment he caigut a la temptació de tenir una impressora 3D per fer les caixetes per l’Arduino i la Raspberry PI, així com altres coses que tinc pensades.

No volia gastar-me gaires diners ja que al ser completament novell amb el tema volia experimentar primer i veure que tal és aquest món.

La compra la vaig fer a AliExpress i vaig mirar la més barateta possible.  Portada desde el magatzem d’Alemanya em va sortir per 105€ amb el transport inclòs via DHL.

Va arribar al cap de 5 dies d’haver realitzat la comanda.

Un cop arribada en perfectes condicions d’embalatge i transport obrim i mirem que hi ha a l’interior.

Primer nivell de la caixa on hi ha l’extructor, els motors pas a pas de l’eix Z, filaments de mostra, LCD, font d’alimentació, suport per filaments i peces diverses.

Al segon nivell de la caixa trobem la resta de peces. El marc principal, el eix Y, cables, eines etc…

Preparem l’entorn de treball per muntatge. La meva recomanació és disposar d’una taula gran completament lliure de coses i amb un recipient per posar peces petites i la documentació del muntatge que ve en un CD a la caixa.

Jo he fet servir la documentació mirant amb un tauleta per comoditat i també d’un vídeo al Youtube que ha penjat el propi fabricant i que m’ha anat molt bé.

El fabricant dona una primera versió del vídeo sense so i en baixa qualitat. El que vaig fer servir per muntar-la però després he trobat al mateix canal la versió HD i amb subtítols explicatius.

Adjunto enllaç: https://youtu.be/PSzcU48wczk

Comencenm a seguir les instruccions i al muntatge.

Tot el material necessari ve correctament amb bossetes i etiquetat amb la referència de la documentació. També amb alugues peces de més.

Pel muntatge la font i per tal que el marc no pateixi he aprofitat els límit de la taula.

Cal col·locar els cargols al forats que corresponen.

L’aspecte al quedar muntada hauria de ser aquest.

Molt important prestar atenció al connexió de l’endoll que anirà al correcnt altern i que pot ser perillós no fer-ho correctament. No s’ha de fer MAI amb el cable connectat a l’endoll i cal respectar les instruccions del fabricant.

Una vista amb més prespectiva

Ara procedirem al muntatge de la placa mare de la nostra impressora.

Important que els cargols van per la part interior i les peces de plàstic és on anirà acoplada la placa.

El resultat un cop acabada aquesta part és aquesta.

El cable que alimenta la placa de la impressora es connecta a la font d’alimentació tal i com diu el fabricant. S’ha de ser curós amb la polaritat del cable.

Contiuarem amb el muntatge del eix Y on hi ha la base de la impressora. Aquesta base en condicions de impressió s’escalfa uns 60 graus aproximadament.

S’ha de aixecar una mica perquè encaixi en els quadradets prefabricats. No té cap dificultat i pot ser que vaig una mica dur.

Mostra de com queda el cargol i la femella un cop muntats.

Els suports que porta l’eix Y. (la base). S’han de posar per la part exterior de la impressora.

Ara procedirem al muntatge dels motors de l’eix-Z

Son molt fàcils d’acoplar i jo he connectat primer el cable i l’he passat pel forat corresponent abans de collar-lo definitivament

Procediment al muntatge de la pantalla LCD. Molt fàcil. Els cargols de la pantalla estaven una mica fluixos. Els he apretat lo just per què aguantin però no s’han d’aprestar del tot per tal de no danyar la placa interior.

Ara li toquen al suports de les columnes de l’eix Z.

S’utilitzen dos i en ve una de recanvi.

Un cop muntades passarem a la part més complicada que és el muntatge de l’eix X. Cal tenir paciència i ajustar bé a la mateixa distància els dos eixos.

Arribat a aquest punt jo faria una pausa, café, i repassar els passos anteriors que estigui tot bé i llegir amb atenció la documentació

sdr

Un cop acabat muntarem l’extrusor. Als dos cargols inferiors.

Comentari que considero important. Al marc principal hi ha la marca a la part superior esquerra. Jo en el meu cas l’he tret perquè no impedeixi la lliure circulació del l’eix X i Z.

Un cop muntades totes les parts mecàniques procedirem al connexionat del cablejat.

He utilitzat velcro i filament del pa típics per agrupar els cables. El fabricant ens proporciona unes brides petites que van molt bé també.

Important tenir clars els eixos i els codis de color dels sensors d’stop perquè quedi tot correctament connectat.

He enbridat el cable d’alimentació per tal que no li afecti el moviment del cable a la font d’alimentació

Aquesta seria la posició 0 dels 3 eixos. O toquen tot els sensors d’stop.

Menció especial al sensor de l’eix Z que s’ha d’ajustar just quan faci clic. Jo he agafat un foli per passar-lo per la base i he ajustat els eixos Z (girant els dos a la vegada) per tal de marca l’alçada mínima entre l’estructor i la base.

Aspecte final

sdr

El pack de software que faig servir és: LinuxMint i Cura.

Respecte a llocs per trobar figuretes a imprimi doncs: https://www.thingiverse.com/ i https://grabcad.com/

Per instal·lar Cura al LinuxMint només calen 3 passes:

sudo apt-get install python3 python3-dev python3-sip
sudo add-apt-repository ppa:thopiekar/cura
sudo apt-get update && sudo apt-get install cura

Exemple  de configuració

La meva primera peça impresa satisfactòriament. A la segona. L’error va ser posar llenguatge G-CODE Reprap i s’ha e posar G-CODE-Marlin.